PRESSMEDDELANDEN

PRESSBILDER

Ralph Nykvist
fotografi

En introduktion till utställningen i Höganäs Museum den 18 augusti - 30 september 2018

Ralph Nykvist
– född 1944 i Landskrona

Han växte upp på Rönnebergsgatan i Landskrona, lärde sig fotografins grunder på Eko Foto, Kliché & Reklam och Studio Anders Hilding, och han har under alla år behållit en bit av barndomsstaden i sitt hjärta.

Redan i tonåren blev fotografin en hobby som rätt snart utvecklades till ett yrke – och en livsstil. Kameran, oftast en liten och smidig Leica, och den fotografiska bilden har varit Ralph Nykvists följeslagare genom livet.

Med kameran i beredskap har han, i första hand som så kallad gatufotograf, närmat sig sina motiv. Diskret och försynt, med ödmjukhet och vaken blick för de där vardagliga detaljerna och ögonblicken som de flesta av oss missar.
De arrangerade bilderna i hans digra arkiv är lätt räknade.

Ralph Nykvist är en veteran som varit verksam under sex årtionden, och han är en av Sveriges mest ansedda fotografer. Känd och respekterad även i utlandet.

Under åren har hans verk återfunnits i många utställningar. Debuten skedde redan 1966 när Ralph, ännu inte 22 år fyllda, var en av deltagarna i en samlingsutställning i Stockholm för unga svenska fotografer. Därefter har han ställt ut på så vitt skilda håll som Turin och Oslo, Amsterdam och Köpenhamn och på olika platser i Sverige.

Hans fotografi har återkommande visats även i Landskrona, på museet och konsthallen och för fem år sedan i en retrospektiv utställning på Pumphuset i Borstahusen.

Ralph har även utfört dokumentationer, fotograferat för pressen och han har ägnat sig åt skrivande. Under många år var hans personliga och kunniga porträtterande av kända fotografer ett uppskattat inslag i tidningen Foto.

Hans bilder skildrar det nära och välbekanta, som det svenska vardagsliv som dokumenterades i boken ”I Sverige” (1977), men även världen har varit Ralph Nykvists arbetsfält. Gatumiljöerna i Paris, New York, Montreal och Dublin känner han väl.

Och Venedig, som har en särskild plats i hans hjärta. Boken ”Karnevalen i Venedig” (1991), med bilder av Ralph och kollegan och vännen Anders Petersén, ses som en klassiker bland svenska fotoböcker.

Utställningen är en del av Landskrona Foto Festival 14 – 23 september 2018 inom konceptet Landskrona Foto Friends

Vernissage: Lördag 18 augusti ca kl 14. Kollegan och vännen Anders Petersen inviger utställningen. Anders Petersen är ett stort namn inom svenskt fotografi, och också en välkänd ikon utomlands.
Pressvisning: Utställningsarbete med Ralph Nykvist pågår på museet 15-17 augusti. Möjlighet till förhandsvisning finns efter avtalad tid med Maria Axelsson.
Kontaktperson: Maria Axelsson, styrelsemedlem i Höganäs Museum och Konsthall mobil 0706-23 19 69, maria.axelsson@live.se

Pressinfo i pdf-format här