top of page

HISTORIA

FASTA

UTSTÄLLNINGAR

LYSSNA TILL BERÄTTELSEN

Vår audioguide med berättarröst gör dig sällskap i våra historiska avdelningar. Låna i receptionen och få ut mer av ditt besök!

STADS- OCH BYGDEHISTORIA

I den gamla sandstensbyggnaden finns den fasta utställningen om bruksorten och staden Höganäs. Här kan du följa utvecklingen och folklivet i bygden förr. I samlingarna finns föremål från äldre tiders sjöfart, husgeråd, möbler och hantverk. På andra våningen ser du hur en gruvarbetare kunde bo i en ursprunglig arbetarbostad. Här finns också en utställning om folklivsforskaren Nils Månsson-Mandelgren samt Peter P Lundhs rekonstruerade fotoateljé. 

GRUVMUSEET

I källaren en trappa ner ligger gruvan, byggd för att återskapa hur det kunde se ut i alla de mil gruvgångar som finns under marken i och runt Höganäs. Här kan du se hur arbetet i gruvorna gick till. Missa inte fotspåret av dinosaurierna som en gång levde i skogarna häromkring!

GRUVBION

Längst in i gruvan finns Gruvbion. Den låg tidigare 100 meter ner i Prins Gustav Adolfs schakt i Höganäs och har flyttats hit. Slå dig ner i mörkret och se filmen om den tama puman Bob eller hur gruvarbetet gick till.

FORNSAKSKAMMAREN

Här visas ett spännande urval samlingarna av föremål från det förhistoriska Kullabygden.

FOTOGRAFI

Fotograferna Peter P Lundh och Arthur Rubes samlingar av glasplåtar från tiden runt sekelskiftet 1900 finns till stor del tillgängliga via digitala pekskärmar. En skatt på tusentals bilder att förlora sig i.

HISTORIA

Historiska utställningar

TILLFÄLLIGA 

UTSTÄLLNINGAR

VISADES I MELLANRUMMET

ARNBERGS KORSETTFABRIK

13 mars - 16 maj

Olof Arnberg uppförde korsettfabriken på Storgatan, under åren 1906-07, mitt i det obebyggda området mellan Höganäs Övre och Nedre. Dessförinnan hyrde han en lokal av David Pride i hörnan Pridesgatan - Köpmansgatan och blev egen företagare 1893, Arnbergs Manufakturaffär med herr- och damskrädderi. Läroåren började 1884, då han som 16-åring fick sin första anställning som handelsbiträde i Carl Jönssons Klädesaffär i Helsingborg.

 

I Höganäs tidning kunde man den 18 april 1893 läsa:

 

Corsetter – ett slags underklädesplagg för damer, hvarigenom midjan ihopsnörpes till minsta möjliga omfång – i dagligt tal kallad snörlif. Då denna tingest hittills mestadels förskrifvits från utländska fabriker och fortfarande anses som så ytterst nödig för en väl försedd damekipering, får det allt anses såsom ett steg framåt för platsen att hafva erhållit en dylik fabrik.

Arnbergs Korsettfabrik hade som mest 635 sömmerskor, 1939. Produktionen blev mer effektiv och konkurrenterna fler, dessutom kom strumpbyxan, ett revolutionerande kvinnligt klädesplagg. Antalet sömmerskor minskade i antal och 1967 fanns det 186 st. Sönerna Max Olle och Lennart Arnberg hade fått med sig både kunskap och entreprenörskap från far och i den gåvan ingår vetskapen om att sälja i exakt rätt tid… 1969 såldes Arnbergs Fabriks AB till Triumph i Finland. 

Trädgårdar

TRÄDGÅRDAR

FIKA HOS OSS!

Packa fikakorgen och ta med! I den mysiga arbetarträdgården är det gott att vila sinnena.

ARBETARTRÄDGÅRDEN

Höganäs egen trädgårdskultur finns bevarad i arbetarträdgården. Gruv- och bruksindustrin satte en alldeles unik prägel på stadens trädgårdar. Allehanda restmaterial av kol och keramik användes i de små trädgårdarna när självhushållningen var en nödvändighet. I arbetarträdgården ser du hur en sådan trädgård kunde se ut.

 

Trädgården är ett resultat av donerade växter och material och är under ständig utveckling. Här finns många gamla och lokalt odlade växter i ett levande bevaringsarbete.

SKULPTURGÅRDEN

Som en stillsam fond till utställningarna i våra konsthallar står skulpturgården. Här finns bland annat en samling vackra keramikföremål producerade av Höganäsbolaget under 1800-talet och en skulptur av den lokala och för museet så betydelsefulla konstnären Åke Holm i helfigur.

 

Slå dig ner på en keramisk kuddpall och beundra fontänen bland vajande jätteverbena och frodig murgröna. Eller kom hit en kväll och lyssna på livemusik i solnedgången. Det är en härlig upplevelse!

K
ON
ST
K
ERAMIK
bottom of page